Ondernemen is topsport. Je ondernemingsdoelstelling én persoonlijke doeleinden behalen kost je dagelijks bloed, zweet en tranen. Kunnen ondernemers dan ook iets leren van atleten? Jazeker! Ex-profvoetballer en coach Welsey Sonck houdt met deze tips en tricks je energie op peil. Op je plaatsen 1,2,3,… af!
1. Geluk hebben… bestaat niet! Voorbereiding is alles.
Met alleen talent, win je geen matchen. En dat is voor ondernemingen niet anders. Als je van je bedrijf een succes wil maken, heb je meer dan alleen een flinke dosis geluk nodig. Om het met de woorden van Wesley Sonck te zeggen: “In het leven krijg je niks voor niks”. Als er één ding vast staat, is het dat je moet werken om ergens te geraken. Langdurig, consistent succes vraagt dan ook om oefening én zelfdiscipline. Het hebben van een goede structuur en ritme is dus geen overbodige luxe. Door je duidelijk te focussen, verspil je minder energie en ben je dus ook een stuk productiever. Pssst… het bespaart je bovendien ook heel wat stress.
Tip: focus op de voorbereiding.
- Je kan sneller en beter inspelen op onverwachte omstandigheden.
- Het zorgt voor meer zelfvertrouwen en minder zenuwen.
- Het helpt je nadenken over je sterkte en je zwaktes.
- Het laat je toe bij te sturen waar nodig is en het op lange termijn beter te doen.
2. Omring je met de juiste mensen
Zonder bondgenoten en een goed team sta je nergens! Ook topsporters hebben mensen rondom zich nodig die hen steunen en die een positieve impact hebben op de keuzes die ze maken. Zo kan een topsporter zich focussen op het winnen van die medaille. Als je dus als ondernemer wil groeien, heb je het juiste team nodig. Omring je met experten die uitblinken in hun vak, die hun métier van binnen en van buiten kennen. Zij ontlasten je en zorgen ervoor dat je 100% kan focussen op het proces én het resultaat.
Tip: Hoe stel je het juiste team samen?
- Iemand nieuw aanwerven…is geen evidentie. Ook hier is research héél belangrijk. Neem je tijd tijdens het sollicitatieproces en weet met wie je in zee gaat. Of nog beter neem een uitzendbureau onder de arm.
- Een team met klonen van jezelf? Integendeel, je denkt best complementair. In een bedrijf heb je een beetje van alles nodig, breng dus verschillende profielen samen. Werk op vertrouwen.
- Een goed team bestaat uit talenten en werkers: kijk dus niet alleen naar individuele vaardigheden, maar ook naar werkstijlen en hoe ze functioneren in teamverband.
- Definieer duidelijke doelen en rollen en zorg voor een open en rechtlijnige communicatie.
3. Falen om te slagen
Zowel als topsporter, maar ook als ondernemer, verlies je vaker dan je wint. En vreemd genoeg leer je de beste lessen uit je nederlagen en net niet uit je overwinningen. Als je wil groeien, moet je risico’s durven nemen, vooruitkijken en leren je tegenslagen te overwinnen. Gebruik je negatieve gevoelens om je motivatie mee aan te wakkeren.
Tip: Hoe leer je tegenslagen te overwinnen?
- Geloof in jezelf en ontwikkel een groeimindset. Als je constant negatief denkt, zorgt dat voor onrust en onzekerheid. Als je dus denkt: “ik kan dat niet” dan sta je al 1-0 achter. Draai die negatieve gedachten dus om in een positieve mindset.
- Steek geen energie in zaken die je niet kan veranderen. Focus op dingen die je kan controleren en zoek steun in je sociale omgeving.
- Succes is soms falen. Heb je een belangrijke les geleerd dat je bedrijf én je leven beter maakt? Wel, je weet wat ze zeggen: You win some, you lose some. Maar die lessen brengen je wél verder.
- Neem het niet (té) persoonlijk. Je neemt beslissingen met de informatie die je nu hebt en met de beste bedoeling. En dat is oké. Elke dag krijg je trouwens de kans om het net dat tikkeltje beter te doen dan gisteren.
Always keep this in mind
- Met alleen talent kom je er niet. Onthoud: een goede voorbereiding is het halve werk.
- Omring je met de juiste mensen en geef hen het nodige vertrouwen.
Streef naar excellentie en niet naar perfectie. Falen maakt van jou een betere ondernemer.
Durf dus groot te dromen, werk hard maar slim en durf af en toe eens compleet de mist in te gaan. Belangrijker: ga voor ritme en structuur en ban zo veel mogelijk energievreters. Het woord ‘druk’ staat vanaf vandaag niet meer in je woordenboek.