Wél geld lenen, niet bij de bank? 3x alternatieven voor een bedrijfsfinanciering

Een ondernemer die bedrijfskapitaal zoekt, stapt meestal naar de bank met een businessplan en jaarcijfers. Heb je daar geen zin in, duurt die procedure te lang of oogstte je geen succes via de bank? Dan zijn er ook andere manieren om bedrijfskapitaal te vergaren. En dan bedoelen we niet via je suikernonkel. Wij zetten drie populaire manieren om je bedrijfskapitaal te (her)financieren op een rijtje.

#1 Crowdfunding

Wie op deze planeet woont, heeft er gegarandeerd al van gehoord: crowdfunding. Oftewel kredietverstrekking door de massa. Dat kan via een online crowdfundingplatform zoals Hello Crowd!, Kickstarter of Look&Fin waarop je investeerders verleidt met je concept. Wie gelooft in in jouw ambitieuze plannen kan dan geld sponsoren. Het grote voordeel: the sky is the limit. Ideaal dus voor grote bedragen!

Wat de investeerders daarvoor in ruil krijgen, is heel verschillend en hangt af van het type crowdfunding: bij donatie komt het geld van een goede ziel die er niets voor in ruil hoeft. In geval van een reward based crowdfunding krijgen de gevers een gadget, product of dienst in de plaats. Bij een schuldfinanciering verwachten de investeerders dat het gegeven bedrag plus interesten terugbetaald worden. Investeerders kunnen ook aandelen in de plaats krijgen. Ze hebben dan recht op dividenden, maar delen ook in het verlies. Voor bepaalde vormen van crowdfunding genieten investeerders een belastingvoordeel.

#2 win-win-lening

Klop je liever niet aan bij de massa? Dan is kredietverstrekking door particulieren of crowdlending ook een optie. Een specifieke en populaire vorm van crowdlending in Vlaanderen is de winwinlening. Deze financieringsoplossing wordt vooral gebruikt door kmo’s die al wat terugbetalingscapaciteit hebben. Ook de overheid ziet het nut ervan in en en kent daarom een belastingvermindering toe.

Via een winwinlening kan je tot € 300.000 lenen, met een maximum van € 75.000 per investeerder. Dat geld betaal je maandelijks terug over een termijn van 6 tot 60 maanden. Al kan dat op verschillende manieren: je betaalt het kapitaal én de interesten maandelijks terug of enkel de interesten maandelijks en het kapitaal in één keer op het einde van de termijn. Er bestaat ook een formule die start met een aflossingsvrije periode gevolgd door een maandelijkse afbetaling.

#3 alternatieve kredietverstrekkers

Wie het geld liever uit één pot ziet komen, kan nog altijd aankloppen bij alternatieve kredietverstrekkers: BridgeFund, Floryn, Swishfund, mozzeno… Dat zijn bedrijven die net zoals een bank krediet verlenen, maar wel sneller beslissen. Als ondernemer krijg je binnen enkele uren of dagen een ja of een nee te horen, waardoor je snel kan schakelen. De criteria zijn meestal milder dan bij een reguliere bank en je kan hogere bedragen lenen. Maar de rentes zijn algemeen genomen dan ook (veel) hoger.

Zie je dankzij deze alternatieve bedrijfsfinanciering nieuwe opportuniteiten, maar heb je geen wiskundeknobbel of financieel inzicht? Vivaldis Finance zoekt voor jou een collega die dat wél heeft.

Benieuwd naar meer?

Ontdek onze andere blogs vol tips!