Het wordt steeds moeilijker om het juiste talent voor de juiste job te vinden. Als werkgever moet je daarom out-of-the-box durven denken. In onze serie ‘Denk groter dan je bent’ zitten we rond de tafel met Belgische ondernemers die het op een andere manier aanpakken. Bij het Brusselse PermaFungi kijkt Chief Operating Officer Stijn Roovers naar veel meer dan alleen een diploma tijdens het rekruteringsproces.
PermaFungi produceert al sinds 2013 oesterzwammen op basis van oud koffiegruis. Door hun uitzonderlijke aanpak schiet ook het talent op de werkvloer als paddenstoelen uit de grond. En daar weet COO Stijn Roovers ons alles over te vertellen. “Onze hoofdactiviteit heeft veel te maken met ecologie en dat kan voor ons onmogelijk los staan van het sociale aspect. Mensen aan het werk krijgen, is een doel op zich. Hiervoor werken we samen met een externe partner, de Brusselse Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling. Jongeren komen hier 6 maanden stage doen en worden hiervoor betaald. Dat zorgt voor een positieve impact op hun leven. Daarnaast geven we jongeren zo ook de kans om iets waardevols bij te leren.”
“Mensen werk bezorgen is een doel op zich.”
“We geven jongeren de kans om iets waardevols bij te leren.”
Kennis en ervaring
Het opleiden van deze jongeren vergt uiteraard de nodige inspanningen, maar voor Stijn brengt dit op termijn enkel voordelen met zich mee: “Ons team bestaat uit zes mensen, waarvan er vier zijn doorgegroeid via het opleidingsprogramma. Zo hebben we meer dan voldoende ervaring om onze kennis over te brengen aan nieuwe stagiairs. We proberen ook aan participatief beheer te doen: elke persoon heeft hierbij een eigen rol binnen ons bedrijf die gepaard gaat met een bepaalde verantwoordelijkheid in een domein waar je zelfstandig beslissingen mag nemen. Je neemt deel aan vergaderingen en je stem wordt gehoord. Zo kan je blijven groeien en ontdek je op termijn dan weer andere skills, zoals bijvoorbeeld grafisch ontwerp.”
Deze manier van werken kost dan wel tijd én geld, maar het is het meer dan waard. “Er zijn momenteel al meer dan 60 mensen die via ons aangepaste traject de revue gepasseerd zijn. Het is zeker en vast niet altijd de perfecte match, maar de meesten van hen groeien in een latere fase van hun carrière wèl door. Dat kan bijvoorbeeld in de stadslandbouw zijn of in manuele activiteiten. Hier leggen we alvast de basis.”
Daar zijn ook voor PermaFungi voordelen aan verbonden. “Het geeft ons de luxe om flexibel en autonoom te kunnen werken. Dat komt door een goede begeleiding. Ons werkingsproces bestaat uit verschillende fases die om verschillende handelingen vragen. Door deze aan te leren, kweek je discipline en attitude. Op het vlak van hygiëne moet je, bijvoorbeeld, de juiste stappen doorlopen vooraleer je aan het werk kan. Denk aan gepaste kledij, alcoholgel en een haarnetje.”
“Dat de arbeidsmarkt soms onverbiddelijk kan zijn voor jongeren zonder diploma, is geen geheim. Toch ziet Stijn genoeg kansen.”
Arbeidsmarkt en diploma’s
Dat de arbeidsmarkt soms onverbiddelijk kan zijn voor jongeren zonder diploma, is geen geheim. Toch ziet Stijn genoeg kansen: “Moet de arbeidsmarkt meer gericht zijn op de behoeften van jongeren? Wij doen beroep op betaalde stages, een systeem dat al bestaat, zodat de jongeren meer kansen krijgen. Voor ons heeft dat z’n vruchten afgeworpen en ik hoop van harte dat ook andere bedrijven zo’n kansen creëren.”
Verder studeren is ook niet voor iedereen een optie. “Mentale, fysieke of financiële problemen staan de verderzetting van een traject vaker in de weg dan je zou denken. Net deze mensen moeten we een kans geven. Toch wil ik hier niet mee zeggen dat diploma’s geen essentieel onderdeel van onze arbeidsmarkt vormen. Dat is wel degelijk belangrijk in vele gevallen, en een cruciale stap om bepaalde jobs te kunnen uitoefenen en je toegang tot de arbeidsmarkt te vergemakkelijken. Hoe langer je werkt, hoe meer relevante ervaring je opbouwt en dat maakt je waardevol voor een werkgever. Laten we er gewoonweg het beste voor iedereen uithalen.”
Ook de medewerkers plukken de vruchten van hun job bij PermaFungi. Kani De Muyck deed onlangs zes maanden stage en kreeg zo een volwaardige functie binnen het bedrijf. “Ik leerde om zelf verantwoordelijkheid op te nemen en autonoom mijn taken uit te voeren, maar ook om een teamspeler te zijn. Mijn doel is voltijds bediende worden bij PermaFungi. Ik raad iedereen die op zoek is naar een uitdaging dan ook aan om voor PermaFungi te kiezen.”
Tips
- Een betaalde stage aanbieden aan jongeren biedt een positieve impact op hun leven en het brengt op termijn voordelen met zich mee.
- Geef elke medewerker een eigen rol binnen ht bedrijf verbonden aan een bepaalde verantwoordelijkheid. Zo geef je ze de ruimte om binnen hun domein eigen beslissingen te nemen.