Header blog Leaders & Legends, de nieuwe podcast van Vivaldis. Darwin en Wright Brothers.

Historische leiders en succes: ondernemerstips van Darwin en Marie Curie

Legendarische figuren hebben door de eeuwen heen de wereld veranderd met hun baanbrekende ideeën. Wat kan je als kmo-ondernemer van hen leren? Dompel je onder in “Leaders & Legends”, onze nieuwe podcast boordevol inspiratie voor ondernemers. Dorien Leyers ontrafelt gesprekken met Belgische kmo-toppers en laat ze schitteren naast grootheden zoals Marie Curie of de Wright Brothers. Ontdek hun gedeelde vonk en scoor bruikbare ondernemerstips. Wie weet schuilt er ook een Legend in jou?

Bij Vivaldis zijn we overtuigd dat ondernemen als een goed passend maatpak moet zijn. Net zoals iedereen zijn unieke stijl heeft, heeft ook elke ondernemer zijn eigen recept voor succes. Maar wat kan je leren van de allergrootsten zoals Marie Curie of de Wright Brothers? Deze Legends dachten groter dan hun tijdgenoten, waagden om hun eigen koers te varen en lieten een onuitwisbare stempel achter. Net zoals zij hun veld van expertise revolutioneerden, moedigen we jou aan om als ondernemer risico’s te nemen en jouw eigen pad te bewandelen. In dit artikel duiken we in de levens van enkele van de meest iconische legendes en ontdekken we hoe hun inzichten kunnen dienen als kompas voor de moderne ondernemer.

Marie Curie: tegen de stroom in

Marie Curie, een naam synoniem aan baanbrekende wetenschap en grenzeloze toewijding. Haar levensverhaal is doordrenkt met lessen voor ondernemers van vandaag. De onvermoeibare zoektocht naar kennis en de moed om de gevestigde normen uit te dagen zijn slechts enkele van de vele kwaliteiten die Curie definieerden.

Blijf standvastig in het gezicht van uitdagingen

Marie Curie leerde ons dat doorzettingsvermogen een cruciale eigenschap is voor succesvol ondernemerschap. Wanneer de dingen moeilijk worden, is het belangrijk om door te blijven gaan.

En vandaag?

Catrien Scheers, de drijvende kracht achter Fast Lines Belgium, is niet zomaar een vaandeldrager voor haar branche, ze is een gedreven voorvechtster van duurzaamheid! Sinds 2003 stuurt ze met een kristalheldere visie en ongeëvenaarde vastberadenheid het familiebedrijf door de woelige wateren van internationaal transport. Ze is hét icoon van leiderschap en duurzame groei in de transportsector.

Leer met de stroom meezwemmen, je leven zal zoveel gemakkelijker zijn, zeiden ze, maar ik vind het soms wel fijn er tegenin te gaan..

Dream big

Samen met Catrien duiken we in het leven van legende en Nobelprijswinnaar Marie Curie. Ook zij was een buitenbeentje in een typische mannenwereld. Eigenzinnig bovendien en gewapend met een grote portie doorzettingsvermogen. Dat herkent Catrien al te goed. “Wel, ik ben soms ook een dromer hé. Ik droom ervan om niet alleen transport, maar elke schakel zichtbaar te maken in onze maatschappij.”

3 ondernemerstips van Catrien Scheers

  • Behandel anderen zoals je zelf wenst behandeld te worden, en vergeet ook niet jezelf respect te geven.
  • Claim je ruimte en rol, ongeacht of je jezelf ziet als man, vrouw of x.
  • Wees duidelijk over je standpunten en waarden, zelfs als je tegen de stroom in moet zwemmen.

Beluister de aflevering met Marie Curie en Catrien op Spotify 👇

Wright Brothers: samen sta je sterk

De Wright Brothers veranderden de wereld door menselijke vlucht mogelijk te maken. Hun verhaal leert ons dat visie en vastberadenheid de sleutels zijn tot het omzetten van dromen in realiteit. De samenwerking en inventiviteit die hun reis kenmerkten, zijn inspirerende elementen voor elke ondernemer.

Bouw sterke samenwerkingen

De Wright Brothers leren ons dat effectieve samenwerking de kern is van elke succesvolle onderneming. Het vermogen om met anderen samen te werken is essentieel voor groei en innovatie.

En vandaag?

Voor een bijzondere gevelsteen of dakpan zit je goed bij Heylen Ceramics. CEO Matthias Pittoors nam de familiezaak recent over en is daarmee de vierde generatie aan het hoofd van deze steenbakkerij uit Rumst. Met een dynamisch dreamteam van 14, rocken ze Europa’s beste stenen.

Ik inspireer graag iedereen in mijn team. Dit beschouw ik als één van de cruciale verantwoordelijkheden.

Een neus voor talent

Daarnaast heeft Matthias een neus voor talent. Voor hem telt niet enkel kennis van het vak, maar vooral het enthousiasme, de ambitie en het positieve gevoel. Zoals hij zelf aanhaalt in de podcast: “Ik rekruteer meer op basis van mijn gevoel en de vibe die iemand uitstraalt. De grootste uitdaging? Het geluk van je mensen. Het is voor medewerkers niet altijd simpel om alle bordjes in de lucht te houden: werk, gezin, vrienden. Ik probeer hen te respecteren en te inspireren zodat ze graag komen werken en langer aan boord blijven”, aldus kmo-ondernemer Matthias Pittoors.

3 ondernemerstips van Matthias Pittoors

  • Zet in op talent en niet enkel kennis van het vak.
  • Laat je team meevaren op de ondernemersgolf.
  • Bied flexibiliteit en zie de werkvreugde stijgen!

Beluister de aflevering met de Wright Brothers en Matthias op Spotify 👇

Darwin: revolutionaire vernieuwer

Darwin’s reis door de wereld van evolutionaire theorie is een meesterwerk van aanpassing en veerkracht. Zijn vermogen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en zijn voortdurende streven naar kennis zijn lessen die ondernemers kunnen koesteren.

Pas je aan om te groeien

Darwin’s inzicht in de kracht van aanpassing herinnert ons eraan dat het vermogen om te evolueren een cruciale factor is in het ondernemerssucces. Flexibiliteit is de sleutel tot groei.

En vandaag?

Bij Vivaldis geloven we in het potentieel van start-ups en blijven we nieuwsgierig naar hun inspirerende verhalen. We spraken met kmo-ondernemer Victor Poncelet. In 2020 lanceerde Victor samen met drie vrienden Wastech: een revolutionair concept dat de larven van de zwarte soldaatvlieg inzet om afval te verminderen. Samen met Victor treden we in de voetsporen van wereldverkenner Charles Darwin. Hij schudde de wereld wakker met zijn revolutionaire kijk op de natuur.

Als je flexibel bent en je goed kan aanpassen, ben je zoals succesvolle diersoorten prima gewapend om te overleven.

Survival of the fittest

“Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de meest intelligente. Het is degene die zich het beste kan aanpassen”, schreef Darwin in zijn baanbrekende werk “On the Origin of Species”. Victor deelt deze overtuiging. “Je moet proberen om met de juiste innovatie op het juiste moment mee aan boord te komen. Eenmaal gevestigd, moet je ook blijven vernieuwen. Doe je dat niet? Dan zullen er problemen zijn in de toekomst.”

3 ondernemerstips van Victor Poncelet

  • Meerdere partners aan boord? Zorg voor een eenduidige visie en zet ieders talent optimaal in.
  • Start nu, perfectioneer later! Een onderneming is een voortdurende evolutie.
  • Ervaar je veel stress? Pak een zen-momentje met de Petit Bambou app.

Beluister de aflevering met Darwin en Victor op Spotify 👇

Aboneer je op onze podcasts

Klaar om als Legend te groeien?

Onze uitzendexperten staan voor je klaar. Jij wilt het beste voor jouw bedrijf. Dat treft, wij ook! Dus gaan we niet slapen voor we een geknipt teamlid vinden die 150% bij je bedrijf past.