Mailing header 1200x6303 (1)

Gelukkige werkgever, gelukkig bedrijf? Zo vergroot het Antwerpse Flow Pilots het welzijn van zijn werknemers

Het wordt steeds moeilijker om het juiste talent voor de juiste job te vinden. Als werkgever moet je daarom out-of-the-box durven denken. In onze serie ‘Denk groter dan je bent’ zitten we rond de tafel met Belgische ondernemers die het op een andere manier aanpakken. Vandaag praten we over mentale gezondheid op de werkvloer met Dewi Van De Vyver, voormalige CEO van Flow Pilots.

Steeds meer werkgevers hebben aandacht voor de mentale gezondheid van hun medewerkers. Maar wat met hun eigen welzijn? Zorgt een gelukkige werkgever voor meer evenwicht op de werkvloer? Naar aanleiding van World Mental Health Day gaan we op zoek naar het belang van een goede werk-privébalans.

Voor Dewi Van De Vyver is het erg belangrijk om hierbij stil te staan. “Flow Pilots is een digital service bedrijf dat op maat gemaakte, digitale producten ontwerpt. De focus ligt sterk op de eindgebruiker. Dat wil zeggen dat het enorm hard werken is voor het hele team. Wanneer een collega zich niet goed in zijn vel voelt en hierdoor minder goed presteert, dan heeft dat ook een impact op zowel klanten als mede-collega’s. De persoon in kwestie kan zich dan nog slechter gaan voelen, omdat het gevoel van niet te kunnen presteren de overhand neemt. Dat zorgt voor een cascade-effect en dat wil je, als werkgever, natuurlijk liever vermijden.”

“Ik wil een veilige werkomgeving creëren waar voorspelbaarheid voorop staat. Wanneer er iets misloopt weet het team wat er van hen wordt verwacht.”

Veerkrachtig en veilig

Hoe reageer je daarop als werkgever? Geen gemakkelijke opdracht, al heeft Dewi een duidelijke visie. “Ik wil een veilige werkomgeving creëren waar voorspelbaarheid voorop staat. Wanneer er iets misloopt weet het team precies wat er van hen wordt verwacht. Falen is menselijk en wanneer dat gebeurt, lossen we eerst en vooral de acute problemen op. Daarna kijken we samen hoe we in de toekomst beter kunnen doen. We leiden onze mensen op met die mindset en na verloop van tijd is iedereen ook mee. Zo ontstaat er een open werksfeer en zullen je werknemers ook sneller met eigen oplossingen komen.”

Een veilige omgeving begint dus bij de werkgever zelf. “Zit je met stress, hou het dan niet volledig voor jezelf. Het is niet erg om toe te geven dat je door een moeilijke periode gaat. Op die manier geef je iedereen de ruimte om over zijn gevoelens te kunnen praten.”

“Om jezelf niet te verliezen in al dat werk, moet je soms ook eens op de rem gaan staan.”

Stress en ontspanning

Om jezelf niet te verliezen in al dat werk, moet je soms ook eens op de rem durven staan. “Dat doe ik het liefst door te sporten en gezond te eten. Zo blijf je lichamelijk ook fit. Het mentale aspect ligt iets moeilijker. Als CEO van een bedrijf ben je constant bezig en wil je ook niet tekortschieten voor je eigen gezin omdat je ‘s avonds weer een meeting hebt ingepland. Langs de andere kant is er ook werkdruk. Neem ik nu weer vrijaf? Het is vaak moeilijk om die grenzen af te bakenen.”

Naast het opvolgen van je eigen spanningsboog is het ook waardevol om signalen bij je collega’s te kunnen herkennen. “Dat uit zich vooral op momenten dat mijn werknemers heel druk bezig zijn, maar eigenlijk niets meer gedaan krijgen. De output is niet gestructureerd. Ik ben er honderd procent van overtuigd dat ze hard aan het werk zijn, maar door het gebrek aan organisatie lopen ze achter. Dat zie je bijvoorbeeld aan onvolledige briefings of een e-mail die maar niet weggeraakt.”

“Het is niet erg om toe te geven dat je door een moeilijke periode gaat. Op die manier geef je iedereen de ruimte om over gevoelens te kunnen praten.”

Tips

  • Creëer een veilige werkomgeving waar voorspelbaarheid voorop staat. Wanneer er iets misloopt weet het team precies wat er van hen wordt verwacht. Zo ontstaat er een open werksfeer en zullen je werknemers ook sneller met eigen oplossingen komen.
  • Zit je zelf met stress? Hou het dan niet volledig voor jezelf. Open communicatie is belangrijk om iedereen de ruimte te geven om over zijn gevoelens te kunnen praten.
  • Naast het opvolgen van je eigen spanningsboog is het ook waardevol om signalen bij je collega’s te kunnen herkennen. Zijn ze druk bezig, maar krijgen ze niets meer gedaan? Dan is het tijd om ze even apart te nemen.

De visie van Vivaldis