PODCAST-COVER-EN-BANNERS-01-1-2048x683

Wat je als team kan leren van stokstaartjes: 3 lessen uit de natuur.

Succes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ook niet bij teams. En om het beste uit je team te halen, is het belangrijk dat de neuzen van je werknemers allemaal in dezelfde richting wijzen. Een hele uitdaging? Of net niet. Bartel Van Riet haalt voor zijn ondernemingen de mosterd uit de natuur. Volg ons op dierensafari voor interessante tips.

1. Leer praten als dieren

Vliegtuigvleugels, klittenband, zeppelins,… ze hebben allemaal één ding gemeen: het zijn geen ideeën van mensen, maar van de natuur. Logisch, want al 3,8 miljard jaar moet deze zich continu heruitvinden en aanpassen. Aan ervaring geen gebrek, dus. Maar hoe zit het met samenwerken? Schuif die managementboeken maar aan de kant, want dieren en planten werken veel beter samen dan mensen. Heb jij ooit al een egoïstische mier gezien? Neen, toch!

Maar hebben wij als dieren niet hetzelfde doel: overleven? Jawel, maar dieren weten ook dat ze elkaar nodig hebben om in hun opzet te slagen. Ze durven om hulp vragen, moedigen elkaar aan en geven complimentjes. Net daarom is het belangrijk om eerlijk en open te communiceren. Zorg dus dat er niet te veel ruis op de lijn zit. In het dierenrijk is er nu eenmaal geen plaats voor ego’s en ellebogenwerk.

Tip: Een betrokken team hoor je. Letterlijk. Zorg dus voor open en rechtlijnige communicatie op de werkvloer. Creëer tijd en ruimte om problemen aan te kaarten, oplossingen te bedenken en zorg ervoor dat je team elkaar aanmoedigt.

2. Er is geen “chef” bij stokstaarten

Ze zijn klein en schattig … Jawel, we hebben het over stokstaartjes. Deze kleine roofdieren bundelen dan wel hun krachten, maar hebben ook een duidelijk rollenpatroon. De ene babysit, de andere staat op de uitkijk of gaat voedsel zoeken. Het resultaat? Ze vormen als team een geoliede machine en er is een balans tussen een gezamenlijk doel en zelfstandig beslissen. Nog beter: ze hebben geen “chef” nodig. Het gaat hier om vertrouwen en niet om controle. Slimmeriken, die stokstaarten.
Zorgt dat dan niet voor chaos op de werkvloer? Bartel heeft daar dé geknipte oplossing voor: “chef van de dag”. In plaats van een manager, is de persoon die het project trekt die dag verantwoordelijk voor het behalen van doelen. Zo voelt iedereen zich gewaardeerd én leer je al de troeven in je bedrijf uitspelen.

Tip: Organiseer kleine multidisciplinaire teams met specifieke rollen en bijdragen. Bij kleinere teams is de communicatie namelijk directer én efficiënter en leveren ze vaak een grotere inspanning. Het resultaat? Betere prestaties. Heb je toch extra mankracht nodig: laat deze dan een adviserende rol spelen.

3. Managers, gedraag jullie als gorilla’s

Roedels, scholen, kuddes: ze werken samen om zichzelf te beschermen tegen vijanden én om informatie door te geven. Neem bijvoorbeeld een familie gorilla’s. Neen, je moet je volgens Bartel niet King Kong-gewijs op de borst slaan. Maar als je goed kijkt, zie je dat het alfamannetje eigenlijk een topmanager is. Hij krijgt te maken met concurrentie, zijn harem vrouwtjes kibbelt graag over wie het beste struikje mag opeten,… De gorilla moet dus voortdurend onderhandelen, sussen en vertrouwen uitstralen. Die kwaliteiten kan je als ondernemer zo kopiëren en vertalen naar de werkvloer. Managers, word dus gewoon gorilla. Simpel.

Tip: Ga samen met je team door de ups en downs. Obstakels horen erbij: als leider of manager zorg jij elke keer opnieuw voor samenhang. Zorg dus voor een duidelijke routekaart, waarmee je het groter geheel blijft zijn. Want, zonder een sterke visie krijg je gegarandeerd een verloren en ongemotiveerd team.

Always remember this

  • Zorg voor open en rechtlijnige communicatie op de werkvloer.
  • Kleine teams met afgelijnde rollen presteren beter dan grote teams.
  • Als manager of ondernemer moet je onderhandelen, sussen én vertrouwen uitstralen.
  • Zorg als manager of ondernemer voor een duidelijke visie. Het moet voor je team duidelijk zijn welke richting ze uitgaan.

 

Of je nu wilt samenwerken als een roedel wolven, mieren of een school makrelen: je kan er nog heel wat van leren. Dus vertrouw elkaar. Bundel je krachten. Investeer in je werknemers. Dat is de beste manier om de sfeer binnen je team op te krikken. De meeste dieren hebben deze les van moeder natuur goed in hun oortjes geknoopt. En jij?

Benieuwd naar meer?

Ontdek onze andere artikels vol tips.