Copy of Kopie van Vivaldis_1200x

Bij het Antwerpse bakermen is de flexibele werkweek een gigantisch succes: “Onze medewerkers gaan bewuster om met hun tijd”

Het wordt steeds moeilijker om het juiste talent voor de juiste job te vinden. Als werkgever moet je daarom out-of-the-box durven denken. In onze serie ‘Denk groter dan je bent’ zitten we rond de tafel met Belgische ondernemers die het op een andere manier aanpakken. Bij het Antwerpse bakermen maken kortere vrijdagen deel uit van het hr-beleid, wat een gigantisch succes blijkt te zijn.

Vandaag praten we erover met bakermen co-founder Joris Roeben en Jasmien Vanderstraeten, Employer Brand Strateeg bij baas.agency. Samen gingen ze op zoek naar dé ideale werkomstandigheden binnen het bedrijf. Joris: “We zijn een digital marketing bureau met een strategische insteek, dat brengt vaak een hoge werkdruk met zich mee. Het was dan ook essentieel om samen met baas.agency een traject op maat uit te tekenen, waardoor we ons team meer comfort en flexibiliteit konden geven.”

Jasmien: “Door de samenwerking met Joris en zijn team, kwamen we er snel achter dat bakermen erg vooruitstrevend te werk gaat. Enkel op vlak van benefits liep de organisatie nog wat achter. Na grondig onderzoek bleek een verkorte werkweek de ideale oplossing: een combinatie van vooruitstrevendheid en ervoor zorgen dat we gedurende langere tijd privé en werk kunnen afkoppelen. Het team is jong van geest, dus ze waren meteen enthousiast om een nieuw systeem uit te proberen.”

“Vroeger gingen we op vrijdag door tot 17 uur, nu sluiten we samen de werkweek af om 13 uur met een lunch. Dat is toch iets om naar uit te kijken.”

Alleen maar voordelen

Deze verkorte werkweek werpt zijn vruchten af. Joris: “Het was belangrijk dat zoveel mogelijk mensen in dit nieuwe systeem, of zoals wij het noemen golden weekend,  meegingen. We gaven hen ook die vrijheid en het was al snel duidelijk dat iedereen zich kon vinden in dit verhaal. Vroeger gingen we op vrijdag door tot 17 uur, nu sluiten we samen de werkweek af om 13 uur met een lunch. Dat is toch iets om naar uit te kijken.”

Jasmien gaat verder: “Daarna kan iedereen het weekend induiken. Sommige collega’s gaan samen op café, anderen kiezen dan weer voor wat selfcare of doen praktische dingen, zoals inkopen doen. Daar moet je in het weekend dan alvast geen rekening meer mee houden. Door de week heen heb je vaak ook geen tijd voor zulke zaken.”

“Time mag dan wel money zijn, bij bakermen zijn de mensen bewuster beginnen omgaan met hun tijd.”

Bewustwording

Time mag dan wel money zijn, bij bakermen zijn de mensen bewuster beginnen omgaan met de tijd. “We hebben een aantal zaken gemonitord, waaruit bleek dat er geen productiviteit verloren ging door onze verkorte werkweek. Er werd niet meer uitbesteed aan overhead en ook het aantal ziektedagen steeg niet”, aldus Joris.

Ook Jasmien beaamt dat. “Omdat we onze planning goed bijhouden, kunnen we dit nauwkeurig monitoren en de resultaten zijn positief. Je zou enkel kunnen stellen dat de communicatie naar klanten toe en het respecteren van deadlines nu een andere aanpak vereist, maar ook daar leer je aan wennen. Het verloopt allemaal erg vlot.”

Toch is tijd niet de doorslaggevende factor binnen bakermen, volgens Joris. “We zien onze werkweek als een extra, aantrekkelijk element, maar dat alleen trekt mensen niet over de streep om bij ons aan de slag te gaan. Samen met baas.agency bouwen we aan een totaalpakket voor onze collega’s. De work-life balans is inderdaad een stuk interessanter, maar een werkweek van 4 dagen hebben we ook overwogen en dat bleek te veel impact te hebben op de werkdruk van onze teams.”

Ook medewerker Kristof is enthousiast over zijn vrije namiddag. “Voor erg praktische zaken moest ik vroeger mijn weekend opofferen, dat is nu verleden tijd. Ik heb een druk sociaal leven, dus tijdens de week komt dat er vaak niet van. Daarnaast geeft het me soms ook meer tijd om plezier te maken met vrienden. Het is mijn work-life balans zeker ten goede gekomen.”

Doorheen de week werkt Kristof nu efficiënter dan vroeger. “De deadlines vallen iets vroeger, waardoor ik m’n aandacht er goed moet bijhouden, maar dat zie ik als een voordeel. Ik zou niet terug willen naar onze vorige structuur.”

Tips

  • Dankzij een verkorte werkweek geef je je medewerkers meer tijd voor hun sociale en praktische activiteiten.
  • Door meer vrije tijd zullen mensen bewuster omgaan met hun planning en de communicatie naar klanten toe. Doorheen de week zal je personeel efficiënter werken.
  • Een goede work-life balans is essentieel voor een aantrekkelijk totaalpakket.

De visie van Vivaldis