2560x854-man-vrouw-aangepast

Mannen en vrouwen samen aan de top van hun onderneming

In onze serie ‘Anders maakt sterk’, gaan we samen met Belgische ondernemersduo’s op zoek naar hoe diversiteit het beste uit jouw bedrijf haalt. Want grote verschillen, die brengen mensen net dichter bij elkaar. Vandaag met powerkoppel Steve (39) en Jona (36) van Aanpassingen Goossens. Het bedrijf bouwt al twintig jaar auto’s om, op maat van voornamelijk mensen met een beperking. Kijk je als man en vrouw anders naar het reilen en zeilen van je onderneming? Tijd voor een gesprek.

Twintig jaar geleden startte Steve in bijberoep met het ombouwen van auto’s in de loods van zijn vader. Twee weken later maakte hij er al zijn fulltime beroep van. Samen met Jona vormt hij nu al zes jaar een onafscheidelijk team. Zowel op als naast het werk er samen honderd procent voor gaan is geen evidentie, maar Steve en Jona halen collectief met hun fijn team alles uit hun bedrijf door in te spelen op elkaars sterke punten.

Mannen en vrouwen samen laten beslissen is een goede zaak voor je onderneming. Ze vullen elkaar op de juiste manier aan. 

Steve: “Ik neem voornamelijk de technische kant van het bedrijf op mij. Dat kan ook niet anders, aangezien ik mij hier al twintig jaar over ontferm. Het zou maar gek zijn als ik er op dit vlak niet de beslissende hand in heb. Maar voor het overige stem ik steevast af met Jona.”

Jona: “We geven elk onze eigen insteek aan bepaalde thema’s en hebben natuurlijk ons eigen vakgebied binnen het bedrijf. Dat spreekt voor zich. Op een gespecialiseerde beurs nam ik onlangs de volledige leiding op mij en deed ik beroep op Steve als klankbord.”

Vrouwen definiëren succes op een andere manier dan mannen. En maar goed ook, zo kan je het evenwicht binnen je bedrijf bewaren.

Steve: “We hebben een andere beleving van het ondernemerschap. Zo kan ik de groei van ons bedrijf minder snel loslaten. Dat staat vast. Ik denk dat Jona het daar minder moeilijk mee heeft. ‘s Avonds lig ik nog te piekeren over de toekomst. Wat mij betreft zit mijn persoonlijkheid nu eenmaal zo in elkaar. Ik ben erg ondernemend ingesteld.”

Jona: “Steve heeft veel grote ideeën, en ik ga daar meer behoudsgezind mee om. Dromen is goed, maar in de praktijk moet het ook haalbaar zijn. Soms ga ik op de rem staan om het evenwicht te bewaren. Door deze verschillen vullen we elkaar erg goed aan.”

“Soms ga ik op de rem staan om het evenwicht te bewaren. Door deze verschillen vullen we elkaar erg goed aan.”

De grenzen tussen mannen- en vrouwenjobs vervagen steeds meer, maar er is nog wel een lange weg te gaan.

Steve: “Volgens mij  is dat toch een thema dat nu veel minder leeft dan een paar jaar geleden. Niet dat ik mezelf direct in de modesector zie werken, maar wanneer we in deze sector een bepaald profiel nodig hebben, of dat nu voor een harde of zachte job is, dan maakt een geschikte vrouwelijke kandidaat minstens evenveel kans.”

Jona: “Ons bedrijf mag dan wel in een stereotiepe mannenwereld zitten, we komen ook erg veel in contact met mensen met een beperking. Dat leunt dan weer dicht aan bij de sociale sector. Bij feedback van klanten krijg ik vaak te horen dat Steve daar heel goed mee omkan. Hij is zacht in zijn communicatie en geeft mensen het gevoel dat ze gehoord worden.”

De meeste vrouwen nemen pas stappen in het ondernemerschap wanneer ze zeker zijn van hun stuk. Over het algemeen zullen mannen sneller hun buikgevoel volgen. De combinatie van de twee is cruciaal voor de juiste beslissingen.

Jona: “Daar kan ik me wel in vinden. Wanneer we een grote investering maken, benader ik dat toch een stuk beredeneerder.”

Steve: “Wanneer we stockvoertuigen moeten aankopen, zal ik daar nooit over twijfelen. Jona is daar terughoudender in. Ik kan heel snel overgaan tot een aankoop, omdat ik vaak aanvoel wanneer het wel zal werken. Dat ligt aan de ervaring, denk ik dan.”

Vrouwen worden vaker afgeremd in hun carrière door de zorgende taak die ze moeten dragen. Daar moet je als bedrijf op kunnen inspelen. 

Steve: “Een vrouw of niet: dat maakt niet uit. Wij kiezen altijd voor de best geschikte kandidaat. Ik lig er niet wakker van of die persoon kinderen wil of niet. Iedereen moet zijn of haar leven kunnen leiden. Die goede levenskwaliteit zorgt voor een fijne sfeer binnen het bedrijf.”

“Een vrouw of niet: dat maakt niet uit. Wij kiezen altijd voor de best geschikte kandidaat.”

Jona: “Het is wel zo dat ik ooit in de zaak ben gekomen met het idee dat het makkelijker zou zijn om voor de kinderen te zorgen. Dat evenwicht moet er wel zijn. Maar het gaat uiteraard niet enkel over zwangerschappen: zowel mannen als vrouwen met kinderen zijn gediend met een flexibele werkomgeving. Wij zijn dan ook zo soepel mogelijk voor onze werknemers die bijvoorbeeld hun kinderen van school moeten halen. Ze beginnen dan iets vroeger, en zijn daardoor net productiever.”

“Zowel mannen als vrouwen met kinderen zijn gediend met een flexibele werkomgeving.”