Blog1920-x-1080

Xylos zet telewerk slim in om het welzijn van werknemers te verhogen

Het wordt steeds moeilijker om het juiste talent voor de juiste job te vinden. Als werkgever moet je daarom out of the box durven denken. In onze serie ‘Anders maakt sterk’ zitten we rond de tafel met Belgische ondernemers die het op een andere manier aanpakken. IT-bedrijf Xylos begeleidt innovatie bij ondernemingen en wil telewerken productiever maken. Dat begint eerst en vooral met een menselijke aanpak op de werkvloer. We praten erover met Team People Manager Nathalie Vermassen en HR Business Partner Inge Van Roy.

Bedrijven helpen om zich te wapenen in de digitale wereld, dat is het doel van Xylos. Nathalie: “We ondersteunen ondernemingen met heel wat digitale transformaties en bouwen zo moderne werkplekken. In het kader van telewerk zorgen we ervoor dat bedrijven goed met collega’s, klanten en kantoren kunnen communiceren. Daarnaast moeten die tools medewerkers gelukkig en productief houden, want ook telewerk heeft z’n valkuilen.”

“Productiviteit schiet vaak de hoogte in bij telewerk.”

 

Modern en vernieuwend

Xylos gelooft in een moderne werkplek. Werken van overal, dat moet kunnen, zo beaamt Nathalie. “We willen bedrijven ontzorgen. ICT is daarbij een noodzaak die enorm veel voordelen biedt. Zo kijken we vaak naar de interne infrastructuur van een bedrijf om ze te bewapenen tegen hedendaagse moeilijkheden.”

En dat doet Xylos niet alleen voor de buitenwereld, want ook op de eigen werkvloer zijn ze ervan overtuigd dat hun werknemers niet langer vijf dagen per week op kantoor hoeven te zitten. “We willen medewerkers de flexibiliteit geven om te werken waar ze dat zelf willen.” zegt Inge. ”Get the work done, dat is onze slagzin. Men weet wat er verwacht wordt. Waar en wanneer je werkt, dat beslis je grotendeels zelf.”

“Er is enorm veel vrijheid om je ding te doen en tegelijkertijd ook een enorme collegialiteit om samen de zaken in beweging te zetten.”

Cultuur van thuiswerken

Er wordt in de wandelgangen wel eens gefluisterd dat thuiswerken een bedreiging vormt voor de bedrijfscultuur. Angst voor verandering zit vaak nog ingebakken bij vele bedrijven. Toch weigert Xylos om daarin mee te gaan. “Sommige firma’s denken dat hun aanpak niet zal renderen als hun werknemers geen vier dagen per week op kantoor aanwezig zijn. Integendeel: de productiviteit schiet vaak de hoogte in bij telewerk. Geef het een kans, maar grijp ook in wanneer het niet goed gaat. Goede afspraken zijn hierbij dus heel belangrijk”, aldus Nathalie.

“Bovendien moet je er ook voor zorgen dat telewerk onlosmakelijk deel uitmaakt van je bedrijfscultuur. Van het management tot collega’s: in alle delen van onze organisatie is er aandacht voor. Zo hebben we het bijvoorbeeld meegenomen in ons evaluatieproces en wordt er naar veel meer dan alleen performance gekeken”, vertelt Nathalie.

In balans

Betekenen deze veranderingen dan het einde van het op kantoor werken? “Ik denk dat we naar een hybride omgeving zullen gaan”, aldus Nathalie. “Veel heeft met persoonlijkheid te maken. Niet iedereen is een sociale vogel die een hele dag op kantoor kan vertoeven, of omgekeerd en thuis wegkwijnen is ook geen optie.”

Het gebrek aan sociaal, informeel contact is ook een van de vele redenen waarom mensen terug naar kantoor gaan. Het wegwerken van deze sociale drempel is enorm belangrijk voor Xylos, dat er ondanks zijn digitale karakter ook alles aan doet om mensen naar de werkvloer te krijgen. Inge: “We gebruiken bepaalde tools die we zowel in een kantooromgeving als digitaal kunnen toepassen, zoals bijvoorbeeld een kudos kanaal om elkaar te complimenteren of een ‘looking for help’ kanaal, waar mensen terecht kunnen met vragen of tips.”

“Verder is het ook cruciaal om een duidelijk kader te creëren waarbinnen mensen autonoom kunnen werken en in combinatie met fysieke afstemmomenten. Daarnaast moet je niet bang zijn om je personeel naar kantoor te halen. Geef je mensen soms het gevoel dat ze iets missen. Dan komt de juiste balans wel vanzelf”, vervolgt Inge.

“We organiseren allerlei zaken rond mentale en fysieke gezondheid om verbinding onder werknemers promoten.”

Verbonden

Voor Inge en Nathalie is werken bij Xylos een feest met een pak meer voordelen dan nadelen. “Er is enorm veel vrijheid om je eigen ding te doen en tegelijkertijd heerst er ook een enorme collegialiteit om samen de zaken in beweging te zetten”, vertelt Nathalie.

“De deuren van het bedrijf staan dag en nacht open, en collega’s vinden hierdoor gemakkelijk de weg naar elkaar. Ook digitaal is er niets dat ons verhindert om met elkaar contact te zoeken. Integendeel zelfs, de communicatie- en collaboratiestrategieën die we voor klanten uitwerken, passen we uiteraard ook op onszelf toe. Verder heeft Xylos ook een groep, Xlife, in het leven geroepen dat allerlei zaken organiseert rond fysieke en mentale gezondheid en zo verbinding onder werknemers promoot, waar die ook zijn.”

Tips

  • Wees niet bang voor vernieuwing en investeer in digitale tools die het werk van je medewerkers efficiënter en aangenamer zullen maken.
  • Geef je team de kans om ook van thuis uit te werken. Productiviteit schiet vaak de hoogte in bij telewerk.
  • Vergeet naast het digitale, ook het sociale aspect niet. Motiveer mensen om af en toe naar kantoor te komen. Zo heb je tools die zowel in de kantooromgeving als digitaal kunnen worden ingezet.

De visie van Vivaldis