Mailbanner (1)

Vivaldis Foreign vult knelpuntvacatures in voor Actum

“De snelheid vormt een groot voordeel op de arbeidsmarkt”

Op korte termijn twintig openstaande knelpuntvacatures invullen, mission impossible? Niet voor Maja Konopka van Vivaldis Foreign. Met haar hulp vonden tientallen anderstaligen de weg naar Actum, een technische dienstverlener voor de industriesector. Tess Desbonnets van Actum blikt samen met Maja terug op hoe dit partnership begon.

Wanneer en hoe kwam Actum terecht bij Vivaldis Foreign?

Tess: “Actum onderhoudt en herstelt technische installaties in de industriesector. We hebben een grote expertise in het ontwerpen en plaatsen van metaalconstructies op maat. Actum stelt dus zowel arbeiders als bedienden te werk: onderhoudstechniekers, lassers, ingenieurs, technische tekenaars, projectopvolgers …”

“Wilt een klant een volledige productielijn installeren, dan schakelen we een versnelling hoger. Zo had ik in de zomer van 2023 op korte termijn twintig techniekers nodig. Via Vivaldis Interim Ieper, met wie we een goed contact hebben, kwam ik in contact met Maja van Vivaldis Foreign. Maja wist van aanpakken: ze selecteerde een twaalftal kandidaten waarmee ik op één namiddag zou kennismaken. Zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Hoe pakte je dit aan?

Maja: “Ik ben zelf bouwtechnisch opgeleid en heb twintig jaar ervaring in de bouwsector. Ik kon dus snel inschatten welke profielen ze zochten. Van zodra ik wist wat de vereisten waren en hoe Actum zich organiseerde, ging ik op zoek. Ik zocht regionaal en besloot om teams samen te stellen op basis van vervoer en taal, wat de organisatie op de werf optimaliseerde.

“Het was fijn dat Tess me het vertrouwen schonk om zelf kandidaten te screenen. Zo konden we snel schakelen en geen tijd verliezen. Want als kandidaten te lang moeten wachten, gaan die voor een ander bedrijf werken.”

Tess: “Een snelle invulling van de knelpuntvacatures blijft voor ons de grootste uitdaging. Er is veel concurrentie, maar Actum onderscheidt zich door potentiële medewerkers te overtuigen voor een langetermijnverhaal. Een goede match tussen de kandidaten en ons bedrijf is dus belangrijk, wist Maja.”

Hoe vinden kandidaten de weg naar Vivaldis Foreign?

Maja: “Vivaldis Foreign vormt de brug tussen knelpuntberoepen en anderstaligen die in België wonen. Die hebben verschillende roots: Pools, Portugees, Brits, Roemeens, Belgisch, Tunesisch, Marokkaans … Wij delen vacatures op alle beschikbare socialmediaplatforms. Via specifieke groepen bereiken we kandidaten uit heel België. Bij interesse contacteren ze ons persoonlijk. Ikzelf en twee andere collega’s van Vivaldis Foreign spreken Pools. En sinds kort hebben we ook een Roemeense collega.”

Ikzelf en twee andere collega’s van Vivaldis Foreign spreken Pools. En sinds kort hebben we ook een Roemeense collega.

Vivaldis Foreign blijft voor instroom zorgen?

Maja: “Klopt, we blijven continu zoeken naar kandidaten. Tussen Actum en Vivaldis Foreign groeide een sterke vertrouwensband. Omdat ik de organisatie goed ken, kan ik de juiste kandidaten selecteren en zijn de slaagkansen groot. Wekelijks organiseer ik een kennismaking tussen minimum vijf kandidaten en Tess. Ik zorg steeds voor instroom, screening en selectie. Ik registreer de kandidaten meteen in ons systeem, zodat de administratie bij aanwerving vlotter verloopt. Een lokaal Vivaldiskantoor zorgt ervoor dat, bij een succesvolle match, documenten, contracten en payroll in orde zijn.”

Tess, zou je Vivaldis Foreign aanraden?

Tess: “Zeker wel. Er wordt snel geschakeld, alle partijen worden ondersteund en de onboarding loopt vlot. Meertaligheid blijft een uitdaging, maar iedereen doet zijn best om het Nederlands onder de knie te krijgen. Maja gaat proactief op zoek naar kandidaten zonder opdringerig te zijn en ze introduceert ze op een correcte manier. De communicatielijnen zijn kort en transparant. De snelheid waarmee we op deze manier kunnen reageren, vormt een groot voordeel op de arbeidsmarkt. Hoedje af voor wat Maja en haar team realiseren!”

De communicatielijnen zijn kort en transparant. De snelheid waarmee we op deze manier kunnen reageren, vormt een groot voordeel op de arbeidsmarkt.

Ben jij op zoek naar versterking in jouw team?

Contacteer Vivaldis Foreign!